23 februari 2009

Läget Just Nu - Vecka 0909




BWO Ny
Visst, jag skulle kunna lägga enbart You're Not Alone på listan (till alla er skeptiker där ute – det ÄR en låt som växer, och jag har förhands-tips på att den kommer komma i en rätt skön upptempo-version också som känns väldigt "September" där gospelhöjningen är to die for) men i så fall skulle jag ju missa allting annat som är så trevligt med att hänga med Alexander, Martin och Marina. Trevligare och coolare gäng får man leta efter, om det så är en femminuters-intervju som tar 20 minuter eller om det är med champagne vid deras bord på efterfesten. Dessutom kan jag avslöja att jag fått förhandslyssna lyssna lite på kommande skivan Big Science och att jag (som radikalt BWO-fans) finner den smått fantastisk. Inte så mycket ballader, en Martin vars röst är sänkt något och låter bättre än någonsin och dessutom med ett knippe suveräna låtar som innehåller allt från en sommarhit som luktar Ace of Base (på ett bra sätt) till en stor ballad (förutom YNA) som känns som fortsättningen på Takidas Curly Sue. Men mera om Big Science fram över här i bloggen (jag lovar ni ska få vara de första som får en låt-för-låt-recension i världen). Den här veckan är det bara BWO själva som ligger på plats ett. Och tack för träskorna!
"Hassle" – Skiva med Erik Hassle Ny
Wow! Trots att mina förväntningar varit enorma på Erik Hassles debutalbum sedan Labyrint-Pär skickade mig videon till vinnardemon Hurtful för något år sedan så lyckas han infria dem allihopa. Killen med det säregna utseendet och den karaktäristiska rösten har tillsammans med trion Grizzly, Tysper & Mack (inblandade de flesta av A-teens hits post-ABBA-singlarna) skrivit ett knippe snudd på perfekta poplåtar som kommer att förgylla våren för en hel massa svenskar. Självklart ligger också mycket avi hemligheten till att det här är så bra i Hassles suveräna karaktäristiska röst som kramar känsla ur de mest simpla textrader och som trots inblandning av exempelvis Max Martin känns ljusår från den KatyPerry-rock som just nu fläckar ned de flesta radiostationer. Kommersiellt with an edge – bättre kan jag inte serveras min popmusik.
"RuPauls DragRace" – Drugsåpa på Bravo Ny
Spenderar man större delen av sin vecka i schlagerbubblan är det lätt att man missar massa kul. Lyckligtvis har jag bloggande vänner som kan hålla mig uppdaterad och den här nya serien hittade jag i min vän MrCs blogg. Super-transan RuPaul har inspirerats av Tyra och Heidi och kört igång en åtta avsnitt lång drugsåpa som mixar TopModel (först ett photoshoot, en reklamfilm eller liknande) med Project Runway (sen ska du fixa en outfit och gå på catwalken eller köra någon form av nummer) som avslutas med att de två som hänger löst tvingas att "Lipsynk for their lives!!" Hur genialt är inte det? Självklart hysteriskt rakt igenom, men samtidigt ännu en underbart härlig guilty pleasure. Kolla upp!
"Milk" – Film av Gus van Sant Åt
Såg om filmen tillsammans med min syster (en hel salong full av bögar och flator) på QX förhandsvisning i veckan - och fick genast gå hem och skriva om min recension av filmen till nästa nummer helt. Jag hade glömt vilken otrolig känslomässig påverkan den där filmen har och hur viktig den känns. Skådespelarna var däremot exakt så bra som jag mindes dem - snacka om en rättvis Oscar till Sean Penn. Helt klart en av de filmer ni måste se i år!
Schlagerprofilerna - Bloggodis 2v
Vi är fortfarande Sveriges bästa schlagerbloggare hur många som än hatar oss, men den här veckan var vi inte riktigt lika vassa som i Skellefteå (det beror såklart på det tafatta låtmaterialet i delfinalen) och därför tappar vi förstaplatsen.
Melodifestivalen 2009 3v
Den här posten är bara kvar för den fantastiska grej det fortfarande är för mig att få vara med i den här cirkusen, och för alla de grymma människor jag får tillbringa de här helgerna med...för Leksand var långt ifrån den ultimata schlagerstaden annars. En liten by som man utan överdrift gick igenom på fem minuter, evighetslånga svindyra taxiresor för att kunna gå på festerna och inte minst: ett ganska tråkigt startfält. Men som sagt; att få sitta vid scenkanten och blogga under "The Henke von Z Show" är fortfarande världens mest fantastiska grej som håller kvar Melodifestivalen på listan. Och förresten; om förra veckans delfinal var en av de sämsta någonsin så är helgen en av de bästa (eller kanske den bästa i konkurrens med fyran 2004) någonsin. Vad är det med Malmö och delfinaler?
"Fairytale" – Framtida ESC-vinnare med Alexander Rybak? Ny
Medan vi i Sverige fortsätter vår jakt på vad vi ska skicka till Moskva (för ni tycker väl inte heller att vi har hört det bidraget ännu) så bestämde sig norrmännen i lördags för att skicka tjugotreåriga underbarnet (violinisten, skådespelaren, låtskrivaren och sångaren) Alexander Rybak - och det med en förkrossande majoritet (snacka om att rätt låt vann). Över 75% av alla som röstade i finalen röstade på Fairytale och hans marginal till tvåan var över 600 000 röster (det vill säga ungefär lika många som kom in totalt i Leksand i lördags). Och visst har Norge något stort på gång i ESC i år. Alexander har inte bara fördelen att vara född vitryss utan är också utrustad med den mest "eurovisionvinnarlåtande"-låt jag hört på år och dag. Mördarrefräng, folkmusikinslag och en sådan där egenskap att den stör och kittlar på samma gång. Lite som Lemon Tree om ni minns den. Bra jobbat Norge! Jag åker gärna till Oslo 2010.
Semlor Åt
Det var inte mycket jag gillade med Leksand efter min totala förälskelse i Skellefteå, men cappuchinon och (framförallt) semlorna de hade på stans största (enda?) konditori (som jag glömt namnet på, men det är "det som ligger vid stora torget") var de godaste jag ätit på flera, flera år – och ja. Den här killen har tryckt i sig en hel del semlor kan jag meddela. från och med nu är Leksandssemlorna den förebild alla andra semlor måste försöka leva upp till!
"Wrong" – Ny singel med Depeche Mode Ny
Precis som PetShopBoys förstasingel (deras album kan man förresten lyssna på små snuttar av på iTunes just nu om ni missat det) så får DMs dito en att längta efter den kommande skivan. Där slutar nog likheterna i och för sig. Dave Gahan & Co's låt är nämligen långt mycket tyngre och brötigare synthrock än boysens fjäderlätta pop. Och gott så.
"GB Sandwich Stracciatella" Ny
GB fortsätter pimpa upp sin sandwichklassiker på olika sätt, och nu till våren dyker den här riktigt smarriga varianten med krossade (stora) bitar med choklad i vaniljglassen mellan kexen upp. Mums till kaffet!
"Baby Goodbye" och "The Queen" – Klistriga MF-låtar Ny
Det trodde man väl aldrig (speciellt inte i början på veckan) att jag skulle falla så hårt för en låt med EMD – men faktum är att efter några lyssningar så kunde jag inte sluta gnola på den, och när grabbarna väl satte numret där det skulle så tyckte jag absolut de var värda en plats i Globen också. Vinnare där? Neeee. Men oj vad jag spelar TV-rippen i min iPod. Stackars Velvet fick trots ett fantastiskt nummer och den bästa låt hon ställt upp med (jooo) sin sämsta placering i MF någonsin. Hon funkar nog helt enkelt inte där. Synd för duktiga Tony Nilsson bara, som aldrig lyckat ta sig till Globen trots att han skrivit några riktigt schysta låtar...och framförallt producerat dem gudomligt.





"No Line On The Horizon" – Ny skiva med U2
U2 är ett av de första band som var mina verkligt stora idoler. Varje ny skiva är därför vanligen fortfarande en stor grej för mig, men inför det här släppet har mitt intresse varit ganska ljumt. Kanske lite märkligt med tanke på att deras förra skiva var bland det bästa de gjort på år och dag – men den fruktansvärda förstasingeln Get On Your Boots så sjönk helt enkelt mina förväntningar till den absoluta botten. Nåväl, SÅ illa är inte resten av skivan. Det är istället en ganska vanlig U2-platta...men samtidigt tyvärr utan de där direkta brottarhitsen eller hjärtkramarballaderna som alltid brukar dyka upp. Efter två genomlyssningar är alltihop tyvärr bara en axelryckning, och även om jag självklart ska ge den en chans till så har jag svårt att tro att de irländska grabbarna har gjort annat än en mellanplatta.




Leksand
Usch. Det känns aldrig bra att lägga hela samhällen i toppen på sin värstalista, men som schlagerstad får Leksand inte många pinnar av mig. Hysteriskt mycket snö som aldrig slutade falla över en by som mest bestod av en stor grop, ett litet torg och en massa röda (fina) hus. Avstånden var enorma, taxiresorna svindyra och folket långt mycket mera trumpna än norrlänningarna veckan innan. Hade det inte varit för schysta stughotellet Moskogen och Sveriges godaste semlor så hade det varit riktigt trist. Men det är säkert vackert på sommaren!
"Du vinner över mig" – MF-låt med Micke Rickfors
Årets i särklass sämsta låt i mina öron. Hans femteplats i lördags är ett skämt. Velvet borde varit självskriven där.
Snösmuts
Efter regn kommer solsken. Efter snö kommer någon form av geggigt klet som aldrig försvinner från dina byxor när det satt sig där.
Självsprickor
Jag sparar den här från förra veckan: Någon som vet vad det är för fel på en om huden på fingrarna (trots att jag använder handkräm och är allmänt skötsam) bara blir hårdare och hårdare på vissa ställen tills den spricker i blödande – sjukt smärtfyllda – sprickor? Nån brist? Stress? Superjobbigt.

Ungefär så just nu.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vet inte vad självsprickorna beror på. Men jag vet hur du blir av med dem!

Apoteket har en (sjukt dyr, men dryg) kräm som heter Locobase Repair. Fungerar, även på djupa självsprickor på fötter etc.

Anonym sa...

Vart hittar man Erik Hassles skiva? Och NÄR kom den ut?! :O