12 januari 2009

Guldgloberna har fått nya ägare

Förra året ställde manusförfattarstrejken till det, men i natt var det trängsel på röda mattan igen då USAs näst mest uppmärksammade film och TV-priser delades ut när det var dags för Golden Globe-gala, och det var en ganska skön blandning av väntat och oväntat som bjöds på.

TV-priser

Best Comedy Series: 30 Rock
Best Drama Series: Mad Men
Best Actor, Drama: Gabriel Byrne, In Treatment
Best Actress, Drama: Anna Paquin, True Blood
Best Actor, Comedy: Alec Baldwin, 30 Rock
Best Actress, Comedy: Tina Fey, 30 Rock
Best Miniseries: John Adams
Best Actress, Miniseries: Laura Linney, John Adams
Best Actor, Miniseries: Paul Giamatti, John Adams
Best Supporting Actor: Tom Wilkinson, John Adams
Best Supporting Actress: Laura Dern, Recount


Mad Men och 30 Rock – inte speciellt överraskande och väldigt välförtjänt. Fey och Baldwin fick dessutom lika välförtjänt ta emot varsin guldkula (30 Rock belönades för första gången som bästa komedi, andra året i rad för Fey och med andra globen för Baldwin fast med ett års mellanrum) och miniserierna tog som vanligt hand om birollerna i vad som kan vara galasäsongens dummaste kategoriuppdelning.

Överraskningarna kom bland dramahuvudrollerna där två nykomlingar (i TV-världen – knappast som skådisar...vilket alltid är ett tungt skäl att vinna ett TV-pris; "klart hon/han ska belönas för att de tagit ett steg nedåt") fick äran; True Bloods Anna Paquin och In Treatments Gabriel Byrne. Jag har sett båda serierna för lite för att ha en åsikt, men applåderar alltid när nya namn får ta lite plats (men klipp till när samma namn nomineras för varsin femte säsong och vinner 2014 och Oswald rasar).

Laura Dern och Laura Linney - finns de ens resten av året när det inte är dags för priser?

En helt okej utdelning om ni frågar mig, även om jag såklart hellre sett January Jones från Mad Men än Anna Paquin, och vem som helst av de andra namnen bland grabbarna än Gabriel Byrne (för att jag ser och älskar Dexter, House, Tudors och Mad Men).

Filmpriser

Best Picture, Drama: Slumdog Millionaire
Best Picture, Comedy Musical: Vicky Cristina Barcelona
Best Director: Danny Boyle, Slumdog Millionaire
Best Actor, Drama: Mickey Rourke, The Wrestler
Best Actress, Drama: Kate Winslet, Revolutionary Road
Best Supporting Actor: Heath Ledger, The Dark Knight
Best Supporting Actress: Kate Winslet, The Reader
Best Screenplay: Simon Beaufoy: Slumdog Millionaire
Best Foreign Language Film: Waltz With Bashir
Best Animated Feature: WALL•E
Best Actor, Musical/Comedy: Colin Farrell, In Burges
Best Actress, Musical/Comedy: Sally Hawkins, Happy-Go-Lucky
Best Original Score: A.R. Rahman, Slumdog Millonaire
Best Original Song: Bruce Springsteen, The Wrestler
Cecil B. DeMille Award: Stephen Spielberg

Största överraskningen för kvällen var väl absolut att Kate Winslet sopade hem priserna både för bästa huvudroll och biroll (nätrykten – jag såg inte galan själv – låter gälla att hon såg något besvärad (men blygsam, lycklig och förvånad) ut andra gången) framför näsorna på Penelope Cruz, Anne Hathaway och Meryl Streep (kommer samma kunna hända på Oscarsgalan?) medan kvällens minsta överraskning (och största stående ovation) var ledgers postuma birolls-Globe. Man kan lugnt säga att de andra fyra som kommer nomineras till en Oscar för bästa manliga biroll kan låta bli att förbereda ett tacktal...en Oscar har nog aldrig varit mera given.

Mickey Rourke och Sally Hawkins vinster rörde om lite härligt i Oscarsgrytan. En vinst för Sean Penn hade förmodligen cementerat hans Oscarschanser, men nu står det återigen mellan en brottare och en bög, och Sally Hawkins visade att hon minsann kan vinna andra priser än bara tidningarnas kritikerpriser och får nog nästan slutligen ses som den klara Oscarsfavoriten nu (ifjol vann Marion Cotillard priset i den här klassen).

Inte helt oväntat blev det ingen vinst för Sverige och Jan Troell (han hade nog fått ta emot flera priser om han stannat hemma för kvällens Guldbaggar) men värt att notera är att bästa utländska film alltså är en animerad film (en av de få filmer jag ska se på Göteborg Film festival) som däremot inte vann (eller nominerades) i animeringsklassen för det gjorde Wall*E.

Slutligen cementerade Slumdog Millionaire sin status som "the one to beat" vad gäller bästa film. Med adderade priser för musik, regi och manus ser det väldigt, väldigt Oscarsvänligt ut för förra årets absolut bästa filmdrama. Gott så.

2 kommentarer:

Anonym sa...

att meryl streep inte vann en golden globe för framförallt mamma mia måste varit historiens största skämt! hon var absolut värd priset mer än någon annan och jag undrar vad som finns bakom pannbenet hos de som röstar fram vinnaren!

meryl streep skulle haft minst en golden globe igår, hon är strålande och helt fantastisk!

Oswald sa...

Meryl Streep är en bra skådespelerska - men ska hon ha pris i år ska det vara för Doubt och inte för det otroliga överspelet i Mamma Mia!

Hela den filmen är ju som en enda lång Stefan & Krister-sketch.