14 december 2006

Dagens Lunchvideo(s)

Det är ju svårt att prata om det svenska popåttiotalsundret utan att nämna Roxette. Just nu känns de kanske ordentligt trötta och Per Gessle står mig långt upp i halsen (även om jag absolut beundrar hans förmåga att skriva hitlåtar...han är ingen Tomas Ledin i min värld...I hate him...men det har bara blivit föööör mycket Gesslelåtar på senare år) – men när de kom var det ju jättestort. Huge.

Dels att Per och Marie bildade ett band ihop, och sedemera självklart den numera rätt uttjatade historien om hur en utbytesstudent plockade med sig deras The Look och fick den spelad i amerikansk radio...och gav Gessle flera USA-ettor och en tvåvånings våning på Strandvägen på samma gång.

Vi börjar med två favoriter från deras första skiva som jag faktiskt tycker håller än idag.

Roxette - Neverending Love & Soul Deep




Man ska inte glömma att skivan Look Sharp var en stor succé på hemmaplan långt innan USA-breaket (och de tunerade runt med en jätteshow, som bland annat nådde Karlskrona Tennishall. Alla var där...utom Oswald...det ångrade han sen) och självklart fanns det därför videos till låtarna som kunde köras på Listan. Här är både originalvideon till The Look, och Jonas Åkerlunds mera påkostade USA-variant som blev så uppmärksammad för att Marie sitter på en toalettstol och spelar gitarr (hjälp!).

Roxette - The Look (Gammal&Ny)



Deras största hit är och förblir väl ändå It Must Have Been Love. En låt som inte bara fått vara försäljningsargument för oräkneliga Roxette Greatest Hits-plattor...utan även för ungefär alla Absolute Love Ballads/Movie Themes-varianter som getts ut sedan dess. Även för denna låt fanns en svensk video först, och då var låten (om jag inte missminner mig) faktiskt skriven som en jullåt med úndertiteln "Christmas for the Broken Hearted".

Roxette - It Must Have Been Love (Gammal&Ny)



Imorgon är det stor nostalgifinal! Då ska vi kolla på min favoritgrupp från den tiden – en grupp som innan Roxettes USA-tåg dånade igång troddes ha lika bra chanser som Roxette att bli stora utanför Sverige...och i Okej var det lååånga reportage om båda banden och vilka som satsade vart och hur de spelade in videos.

Själv hade jag långa utläggningar bland mina klasskamrater om vilka det skulle gå bäst för och varför – man kan säga att jag satsade HELT fel. Jag blir nästa lite generad när jag tänker på det idag.

12 kommentarer:

Fredrik sa...

... rykten säger också angående "It must have been love" videon att det amerikanska skivbolaget var enormt imponerade av videon. De trodde att borgholms ruiner var uppbyggda enbart för deras video...

Fredrik sa...

... fel av mig.... "Listen to your heart" menade jag ju....

Aronson sa...

Men vilken grupp är det då?

Anonym sa...

PÅ tal om omgjorda videor så tycker jag att Cardigans lovefool måste nämnas även om en inte har ett dugg med Roxette att göra. Originalvideon är roligare med nån sunkig strippa medan USA-videon är väldigt softad med Nina guppandes i nån båt har jag för mig.

Oswald sa...

FF: Höll precis på att rätta dig där. ;)

Aronson: På vilket sätt vore det sista en cliffhanger inför morgonens final om jag berättade det NU? :P

Tomas: Oh, ja den var grym. Sen blev den ju filmmusik till Romeo + Julia och då fick man minsan inte visa strippor! Då var det Leo DiCaprio och Claire Danes och akvarium och Nina på flotte i fejkhav. :D

Aronson sa...

Suck. Antagligen inget...

:-/

Anonym sa...

Mouhaha... jag satsade också på fel kort vi den tiden. Har fortfarande en fullständigt översvallande albumrecension kvar i huvudet som jag skrev vid den här tiden. Bara tanken på den kan få mina kinder att blossa. Men nope, jag ska inte riskera att spoila din fredag. ;-)

Oswald sa...

*hahaha*
Gissa på du!
Jag misstänker att skivan du recenserade i så fall var den första CD-skiva jag någonsin köpte!
Typ 86-87 sådär. :D

...och va fan. Just nu känns det självklart - men då?? Knappast.

Anonym sa...

De släppte iofs en platta 87 också, men plattan jag recenserade var Styles Question of time. *rodna*

Oswald sa...

Grattis P2, du har vunnit en freestyle! :)
...och dessutom (ännu en gång) min respekt för hur extremt härligt kalenderbitarpoptrivigakunnig du är!

Anonym sa...

Åh tack! Jag har alltid undrat hur den första versionen av "It must have been love" låter. Jag har nog bara hört Pretty woman-versionen. Jag kände nämligen inte igen textraden "Christmas day, I dream away". ;)

Oswald sa...

'Christmas Day' blev 'Winters Day' i Pretty Woman-versionen! :)