05 oktober 2006

Oswald och Socialrealismen

När jag bodde i Karlskrona så hade vi A-lagare. Den mest kända kallades för Champis och det ryktades att han egentligen var jätterik efter en Lottovinst. Några år efter att jag flyttat från Karlskrona dog Champis. Jag vet inte vem som ärvde hans eventuella förmögenhet.

När jag flyttade till Göteborg så fick jag min första kontakt med hemlösa...eller kanske fick jag först kontakt med dem när jag tågluffade...eller när jag var i London och köpte Big Issue av någon mager snubbe i tunnelbanan...nåväl. Efter Karlskrona så dök de hemlösa upp. I Göteborg säljer de Faktum. I Stockholm säljer de Situation Stockholm. Men här i Stockholm finns ytterligare en socialt utslagen kategori som jag numera dagligen kommer i kontakt med: Tiggarna.

Självklart har jag träffat på tiggare tidigare också, de värsta tror jag var i Rom, men i och med mina dagliga turer till Mörkrets Hjärta ute i Kista så träffar jag på dem på en daglig basis - de verkar nämligen ’jobba’ ganska kontinuerligt på Blå Linjen alternativt pendeltåget till Märsta.

Processen är likadan varje gång: De kommer in i vagnen längst bak, passerar varje rad med bänkar och mumlar något ohörbart, samtidigt som de lägger en laminerad lapp i ditt knä eller bredvid dig. På den laminerade lappen står det (ofta i typsnittet Comic Sans Serif) ganska käckt något i stil med:


"Hej! Jag har inga pengar men måste ta hand om mina barnbarn efter att deras föräldrar dött i en tragisk bilolycka. Var vänlig och ge ett bidrag till deras uppväxt. Gud kommer att behandla dig på det sätt som du behandlar dem."

Hur Gud behandlar dem för att en handfull människor (helt klart över det teoretiska antalet fyra personer) verkar vara mor/farföräldrar till samma barn förtäljer inte historien, och inte heller hur de hade råd att laminera (minst) 30 lappar.

Okej. Kanske är jag bara synisk. Kanske ska jag reflektera över vilket samhälle vi lever i där folk (av vilken anledning det nu är...barnen kanske finns...eller så gör de det av andra orsaker...vad vet jag) gör så här, och inte bara vända bort huvudet och få dåligt samvete för att jag inte ger dem pengar - jag har förövrigt aldrig sett någon ge dem pengar...samma människor åker ju de här linjerna varje dag, så förmodligen har fler än jag reflekterat över det stora antalet far/morföräldrar – men det är det jag gör. Möjligen höjer iPoden lite extra och ser ännu mera försjunken ut i min gratistidning.

So sue me. Jag är väl en egoistisk liten jävel då.
Men visst känns det lite snuskigt med en lapp som dag ut och dag in läggs i knäet på folk och sedan samlas in igen?! Jag kräver att få veta om tiggar-morfar någonsin sköljer av sina lappar innan jag ens börjar tänka på de där småflickornas julklappar i år!


Idag får vi en ny stadsminister.
Låt oss se om vi har fler eller färre barnbarn på bild på BlåLinjen om fyra år.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ground cover can be added to pedophile the landscape. Louis, a new delivery tradition has been created:
the "Mulch Man. Cardboard mulch is very uncommon in Los Angeles, California and other parts of the country.

Here is my weblog: mulching

Anonym sa...

Dont let the packaging fool you into buying something that may damage your hair.
The key to getting the most out of a hot oil treatment
for hair is to continuously use it weekly if you need it or every fortnight and youll definitely see the results.
Almost from the time of our grandparents and other ancestors, the
advantages of using olive oil are known to all.
Your health and appearance can be improved with essential oils.
There are many products these days that can help with
keeping your hair in good condition but what of oils.

My page; short curly hairstyles