02 maj 2006

Tunnelbanetankar

Jag har en liten konstig böjelse: Jag är förtjust i tunnelbanekartor! Jag tycker de är en underbar förening mellan konst och pedagogik. Teknik och humanisk i ett liksom.

Absolut snyggast är såklart Londons tunnelbanekarta. Harry Becks idé om att människor som åker tunnelbana inte bryr sig om hur linjerna går i verkligheten (utan bara bryr sig om vart stationerna är) håller än idag och jag älskar att bara stå och beundra den när jag är i London.

Om jag ska blanda in några fler så är New Yorks dito lite för rörig för min smak och man blandar ju in Manhattan på ett helt annat sätt, lite som Västtrafik gör i Göteborg när de på hållplatserna ska visa bussar & spårvagnar. I Göteborg finns dock ett lysnade undantag och det är PÅ spårvagnarna, där det hänger en karta i klar Harry Beck-stil. Och även om den är lite fattig (såklart) jämfört med Londons dito, så kan jag fortfarande (efter 12 år) komma på mig själv att sitta och beundra den i smyg.

Så har vi Stockholm då...

...och anledningen till att jag bloggar om det här just idag...eftersom när jag kom tillbaka igår så hade de gjort om sin karta lite i designen (SL tog bort alla zoner första maj, så en ny karta behövdes). Var tvungen att stanna en stund på tunnelbanan bara för att titta på den. Och hmmm. Jag är väl inte riktigt nöjd. Tyckte den gamla var mjukare, rundare och varmare på något sätt. Den nya känns väldigt stel och rak. Samtidigt är det ju helt klart ett litet mästerverk fortfarande, och jag kanske bara titta på den lite mera ingående. Och det lär jag göra...det kan jag lova.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är benägen att hålla med, även om jag inte hunnit detaljstudera den än.

Men när jag såg den sitta uppe på en infotavla på perrongen så tyckte jag den kändes... lite för stram... lite för "tysk"...

Oswald sa...

Ja, men visst gör den!
Tyskt är ett bra ord:
Liksom lite för korrekt och osexig och helt utan charm.

Fredrik sa...

... men är inte Günther "tysk"?

Oswald sa...

Hm. Tror tysk kan vara både väldigt korrekt och nazi-esque rent estetiskt...och extremt dålig smak a' la' David Hasselhoff-dyrkan.

Anonym sa...

Londons karta är ju också lite av en milstolpe inom grafisk design.

Men tillbaka till min hemstad: är det inte lite konstigt att det bara är spårvagnarna som har kartor inuti sig, varför inte också bussarna?

Oswald sa...

Hmm. Man kan tänka att det skulle bli komplext med alla busslinjer på samma karta kanske?
Och de har ju dessutom samma färg... Bara en sån sak!

Men 16-bussen gör ju ett tappert försök med en egen variant!

Anonym sa...

Men, hey. Den där har ju funnits jättelänge. Det är samma som funnits för nedladdning från www.sl.se - men nu med skillnaden att det inte finns zoner.

Har aldrig gillat den... den ser inte ens tysk ut, den ser... ut som en sjukhuskarta!

Jag rekommenderar snusk-tunnelbaneskylten på Designtorget. Heja Tekniska Bögskolan! ;-)

Oswald sa...

Jo, den har alltid funnits på SLs hemsida (den bilden som ligger med i inlägget är ju den gamla MED zoner, by the way) - men nu sitter den i själva tunnelbanan också.
Och jag saknar den gamla, fina, bulliga, runda varianten där...

Anonym sa...

Can I just say what a relief to find someone who actually knows what theyre talking about on the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More people need to read this and understand this side of the story. I cant believe youre not more popular because you definitely have the gift. Martha , california auto insurance