31 december 2005

Bästa TV 2005

Bold = Bäst Kursiv = Runner-up

BÄSTA DOCUSÅPA:
America’s Next Top Model
The Apprentice: Martha Stewart
Nordic Top Model
Idol2005
Riket

Agnes var rätt vinnare av Idol och Martha’s serie var bättre än ryktet säger. Men nu när docusåpan dör är det bara Tyra & hennes modeller som fortfarande håller hela vägen.

BÄSTA REALITY:
FCZ
Grattis Världen
Rallarsving
30 Days
The Swan

30 days var en grymt intressant dokumentärserie där personer bytte omgivning/förutsättningar för 30 dagar. Realitygenren blomstrar och Sverige ligger bra till med FCZ som kronjuvelen och tillika ett av årets mest uppmärksammade TV-program.

BÄSTA KOMEDI/SITCOM/SKETCH
How I met Your Mother
Little Britain
My Name is Earl
Scrubs
South Park
The Office US

Amerikanarna har fått en nytändning i år, både genom nydanande My Name is Earl, klassiska (till formen) How I Met Your Mother, och US-versionen av The Office som hittat helt rätt. Men britterna är fortfarande roligast med sina bögvänliga sketcher.

BÄSTA KOMEDI/SÅPA
Desperate Housewives
Gilmore Girls
Grey’s Anatomy
The O.C
Weeds

Gilmore Girls och O.C börjar bli lite trötta och Desperate Housewives tappade tyvärr nästan allt som gjorde det genialt efter första säsongen. Den piggaste nykomlingen Weeds är allt det som fruarna på Wisteria Lane försöker vara; rörande, chockerande, vågat och samtidigt jäkligt roligt.

BÄSTA KRIMINALSERIE/DECKARE
CSI: Crime Scene Investigation
CSI: New York
Kommisarie Lynley
Mord i Sinnet (Wire in the Blood)
Rose and Maloney

När original-CSI börjat gå på rutin så har CSI:NY blivit snyggare och coolare för varje avsnitt. Rose and Maloney var sommarens absolut bästa deckare och störtsa överraskning.

BÄSTA DRAMA
24
Alias (S3 & S4)
Lost
House
Prison Break

Tuffaste kategorin. Alla programmen är grymma. Men nu när Alias kväver sig själv med sin femte och sista säsong finns ändå minnet kvar av när det var världens bästa TV säsong 1-4 (där jag såg det mesta under 2005). Lost lyckades bli ännu bättre under sin andra säsong. Prison Break och House var de två bästa nya (för mig) serier jag såg i år.

SNYGGAST KVINNA I RUTAN:
Evangeline Lilly (Kate) i Lost
Eva Longoria (Gabrielle Solis) i Desperate Housewives
Jennifer Affleck (Sidney Bristow) i Alias (S3 & S4)
Jennifer Morrison (Dr. Allison Cameron) i House
Tyra Banks i America’s Next Top Model

När modellaspiranterna gjort sitt bästa visar alltid Tyra upp ett foto som knäcker dem allihopa. Gabrielle i DH lyckades vara gravid och smalare och snyggare än nånsin på samma gång.

SNYGGAST MAN I RUTAN:
Andreas Halldén i Rallarsving
Dominic Purcell (Lincoln Burrows) i Prison Break
Jesse Metcalfe (John Rowland) i Desperate Housewives
Josh Holloway (Sawyer) in Lost
Wentworth Miller (Michael Scofield) i Prison Break

Grymma snubbar allihopa...som att välja bitar ur en Paradisask...men Wentworth är årets stjärnskott...och Andreas brottas konstant i kallingarna och är konfrencier på Mr Gay Sweden...sånt avgör.

BÄSTA BITCH:
Autumn Reeser (Taylor Townsend) i "The O.C"
Cecilia Frode (Ann-Kristin) i God Morgon Alla Barn
Elizabeth Perkins (Celia Hodes) i Weeds
Polly Walker (Atia of the Julii) i Rome
Sarah Lancashire (Rose Linden) i Rose and Maloney

Frode var grymmast i God Morgon Alla Barn, Lancashires trumpna Rose är det bästa med serien Reeser är en klassisk teen-bitch i O.C, och Polly Walker är världens elakaste Romare...men om man som Celia i Weeds säger saker som: "I know. I know. You see people like Rosie O’Donnel and you think: "Hey, she can find love!" But that is NOT where lesbianism is going, Isabelle… Look at the "L-word"!" - då vinner man!

BÄSTA KVINNLIGA SKÅDIS:
Felicity Huffman (Lynette Scavo) i Desperate Housewives
Lena Olin (Irina Derevko) i Alias
Lotta Tejle (Gun) i God Morgon Alla Barn
Mary-Louise Parker (Nancy Botwin) i Weeds
Marcia Cross (Bree Van De Kamp) i Desperate Housewives
Melina Kanakaredes (Det. Stella Bonasera) i CSI:NY

Weeds hade aldrig funkat utan Parker, men jag ville ge en vinst till Olin redan förra året och nu är den ännu mera välförtjänad. Hela Alias lyser upp när hon gör entré.

BÄSTA MANLIGA SKÅDIS:
Hugh Laurie (Dr House) i House, M.D
Gary Sinise (Det. Mac Taylor) i CSI:NY
Justin Kirk (Andy Botwin) i Weeds
Kiefer Sutherland (Jack Bauer) i 24
Wentworth Miller (Michael Scofield) i Prison Break
Neil Patrick Harris (Barney) i How I Met your Mother

Alla utom Kirk (och möjligen Neil Patrick Harris – men hans biroll är så fullkomligt briljant att programmet inte skulle funka annars) bär succen för sina serier på sina axlar, men det som avgör är att Dr House är en av de bästa (och buttraste) TV-karaktärer som skapats. Pure genialism!

BÄSTA NYA TV-PROGRAM:
Grey’s Anatomy
Little Britain
Prison Break
Rome
Weeds

Inget snack om saken. Prison Break är årets bästa nya TV-serie. Kombinerar 24 med OZ, och gör ändå nåt eget. Weeds är briljant på ett helt annat sätt; rörande, chockerande, vågat och samtidigt jäkligt roligt.

BÄSTA SVENSKA TV-PROGRAM:
FCZ
God Morgon Alla Barn
Hey Baberiba
Hundra Höjdare
Kommissionen

Tja, vad säger man. FCZ är det svenska programmet alla snackat om i år – den första trivselrealityn i Sverige som gjorde Glenn Hysén stor på nytt. Kommissionen och God Morgon Alla Barn gick ut starkt, men slutade svagare – så Hey Baberiba kniper andraplatsen med sitt grymma porträtt av kungafamiljen.

ÅRETS TV-PROGRAM:
Alias (S3 & S4)
America’s Next Top Model
CSI:New York
Desperate Housewives
FCZ
House
Little Britain
Lost
Prison Break
Weeds

Vilket program kommer jag förknippa mest med 2005? Vad var bäst?
DH var en favorit-serie som tappade fart efter sommaren, medan fallet med Lost var precis tvärtom. Top Model var min och Freddans passion. CSI: NY växte både som serie och för att jag varit där. Little Britain gav upphov till flest citerade repliker. FCZ var årets svenska snackis och Weeds hjälpte mig igenom en halsfluss med sina grymma karaktärer. Men de tre jag kommer minnas mest är Alias, som höll mig på helspänn genom (delar av säsong två och) säsong 3 och 4 och var så otroligt genialt, Prison Break, som var det enda nya som kändes riktigt bra en höst då jag såg nästan ALLT som startade, och så House, MD då – en serie som kändes som gjord för en hypokondriker som jag med sina mystiska virus och ett upplägg som kombinerade CSI med ER och la till en genialt butter huvudperson med stort hjärta. House, MD it is mina vänner – och Alias får nöja sig med andraplatsen för att de hade mage att döda Michael Vaughn, låta Syd vara gravid och trist och dessutom tappa så mycket fart i säsong 5.

Inga kommentarer: