25 december 2009

00-talet: 6. FF med Kent

Skulle jag skrivit den här listan för tio år sedan så hade jag förmodligen skrivit att Kent var min absoluta favoritgrupp på nittiotalet. Ovanligt nog kan jag fortfarande säga detsamma.

Jocke Berg & Co har under 00-talet både gett ut vad som i mina öron är några av sina bästa och sina sämsta skivor. De har utvecklat sitt sound för varje skiva och gått från gitarrpopkillar till syntsnubbar. De har bjudit mig på några av mina bästa konsertupplevelser. Och de kommer förmodligen aldrig bli så kommersiella och (i mina öron) fantastiska som på storsäljaren Vapen & Ammunition.

Jag hade såklart kunnat fylla den här listan med Kentlåtar från 00-talet. Socker. Colombus. Pärlor. Berlin. Ingenting. Töntarna. Hjärta. En Himmelsk Drog. Listan är lång. Men ingen låt de någonsin gjort har jag älskat så intensivt som FF.

FF förenar ungefär allt som jag älskar med musik – en mening som ni kommer märka stämmer med alla de fem låtar vi har kvar från 00-talet. Det var – igen precis som med de fem låtar vi har kvar – aldrig någon tvekan om att den skulle vara här. Det är en av de bästa låtar jag vet från alla årtionden. Punkt.

FF är ju också bloggförkortningen på min bästa kompis Fredrik här i bloggen, och låt mig bara få ägna några rader åt mina nyfunna 00-talet vänner såhär innan vi går in i topp fem. Alla ni som vet vilka ni är både i Stockholm och Göteborg (men som jag inte får plats att ränka upp här med rädsla för att missa någon). Edward, Arne & Andreas, Johan. Hilda. Men kanske framförallt Ronny. Och Fredrik. Ni är fantastiska.

Att ni orkar med mig mer än jag orkar med mig själv är något så fantastiskt att jag kan bli tårögd bara av att skriva det här. Jag har en familj jag fötts in i som jag tycker jättemycket om. Men ni – självklart i kombination med alla mina "nittiotalsvänner" som fortfarande betyder lika mycket som de gjort i snart 20 år...men nu sammanfattar vi ju 00-talet – är min andra familj och jag skulle som ni såklart vet inte klara mig själv en enda dag utan er. Jag skulle vara som en Montesami utan ett enda läppstift. Gånger 100.

Så den här låten är inte bara 00-talets 6e (och en av Kents) bästa låtar. Den är till dig också FF. Du får den istället för ett julkort. Jag hoppas det funkar. Kram.FF var dessutom den femte mest spelade svenska låten på svensk radio under 00-talet. Bara det är väl ett bevis på att det är en av 00-talets bästa låtar, och i mina öron den 6e.

4 kommentarer:

FF sa...

Hittar inte "Gilla"-knappen... Tack, tack, nöjet är på min sida...

Ronny sa...

Kommer för alltid tacka Marc Cherry för att du kom in i mitt liv. ...Stockholm är sååå mycket tristare utan dig. Längtar ihjäl mig efter sex veckors Kenapalooza i februari och mars:)

Oswald sa...

Ni är bara för bra.
Jag trycker på alla "Gilla Knappar"-som jag har tillbaka.

...och jag kommer också bara spurta rakt igenom januari i väntan på februari/mars...

Fröken Harrysson sa...

Puss!