11 december 2009

00-talet: 20. Don't Stop the Music med Rihanna

Please, don't stop the music!

Självklart inte. Det är nämligen nu det börjar bli intressant på riktigt: Nu går vi in på topp 20!

Jag ska erkänna att de låtar som hittills varit med på listan har väl i och för sig varit riktigt bra, och självklart absolut bland 00-talets bästa, men där var det lite svårare att välja vilka som skulle vara vart och en hel del bra låtar skulle lika gärna kunnat knö sig in på dessa platser.

Nu när vi går in på topp 20 så hamnar saken dock i ett helt annat läge.

Ingen av de här låtarna kunde ha hamnat utanför listan. Alla dessa låtar var självklara från ruta ett att de skulle vara här, och den inbördes ordningen är – i alla fall från topp tio och uppåt – precis lika självklar. Bättre än så här blir det inte!

Det betyder tyvärr att vissa favoriter inte fick plats…

Till exempel finns det inget på listan från Nelly Furtados fantastiska platta Loose från 2006. All Good Things (Come to an End), Maneater och Say It Right var givetvis påtänkta – men ingen kom med. Här finns heller ingen Release Me med Agnes, en låt som lätt tillhör decenniets bästa svenska poplåtar, och här fattas också låtar som Viva La Vida med Coldplay, Bleeding Love med Leona Lewis, Jöback & Laaksos sjöna bögduett Italy vs Helsinki och alla låtar med Pussycat Dolls.

Mina stora "första våren i Stockholm"-kärlekar The Pipettes fick inte vara med, och ni kommer inte heller få se Annies Chewing Gum, något av Winnerbäck eller Räisänen eller tidiga 00-hits som Pure Shores eller Never Be the same Again.

Jag är också lite småchockad över att Eminems Stan inte kom med - det är fortfarande förmodligen den enda låt av en rapartist som jag verkligen 100% älskat. Fantastisk låt och text fortfarande.

Jag är också småchockad över att avslöja att ni inte kommer hitta Lily Allen på min topp 30 över 00-talets bästa låtar. Trots att hennes skiva ligger väldigt bra till att bli 2009-års bästa album och trots att en låt som The Fear kan vara bland det bästa som släppts på singel i år. Det kanske helt enkelt låg för nära.

Som ni ser kom Rihanna med i alla fall. Och låten, tja, jag får väl erkänna att jag valde just den här favoriten för att det gick så bra ihop med dagens tema. Det kunde varit Umbrella såklart. Eller SOS. Eller Disturbia. Eller (självklart underbara) Pon the Replay (som jag nästan glömt hur fantastiskt bra den är). Tjejen har ju trots allt haft fyra gigantiska sommarhits utav tio möjliga somrar det här decenniet. Sjukt imponerande. Men Don't Stop the Music med sina Michael Jackson-vrål och sina afrikanska slingor i bakgrunden är bara ett sådan stycke genialisk popmusik att den funkar trots sin staus som singel-LaToya till sina världsberömda sommarsingel-syskon.

Medan ni väntar på att reklamen ska passera till Rihanna-videon (typiskt 00-problem: YouTube-videos med texten " Embedding disabled by request ") så får ni lite annan 00-fakta när vi ändå är inne på musik igen; här är de mest säljande albumen i USA under 00-talet:

1. The Beatles 111 499 000 sålda exemplar
2. 'NSYNC No Strings Attached 11 112 000 sålda exemplar
3. Norah Jones Come Away With Me 10 546 000 sålda exemplar
4. Eminem The Marshall Mathers LP 10 204 000 sålda exemplar
5. Eminem The Eminem Show 9 799 000 sålda exemplar
6. Usher Confessions 9 712 000 sålda exemplar
7. Linkin Park Hybrid Theory 9 663 000 sålda exemplar
8. Creed Human Clay 9 491 000 sålda exemplar
9. Britney Spears Oops! ... I Did It Again 9 185 000 sålda exemplar
10. Nelly Country Grammar 8 461 000 sålda exemplarMycket musik från 00-talet fick inte plats på listan (men nu är det bara guldkorn kvar) men Rihanna hade sommarhits nästan varje år (men blev tyvärr tillsist uppmärksammad för långt otrevligare och våldsammare saker) och därför är Don't Stop the Music 00-talets 20e bästa låt.

Här är hela listan hittils!

Inga kommentarer: