29 december 2009

00-talet: 2. Can't Get You Out Of My Head med Kylie

Efter att ha varit uträknad helt hade min kanske absolut största idol i slutet av nittiotalet fått tillbaka lite fotfäste på världens topplistor genom att gå tillbaka till discon och ta på sig ett par guldshorts i videon till Spinning Around...men det var först med den här låten som hon återtog sin rättmätiga plats som popens eviga prinsessa.

Någon av de stora brittiska musiktidningarna som också hade med Can't Get You Out Of My Head på sin lista över 00-talets bästa låtar skrev något i stil med att "det är en av få poplåtar där man verkligen kan se vad det handlar om redan på titeln"...och så är det ju.

Lalalalala-grejen biter sig fast från första stunden som du hör den och i kombination med det numera nästan klassiska, enkla dansbeatet och Kylies softa discoröst (och såklart en numera klassisk video) blir det här helt enkelt en av världens bästa poplåtar. Någonsin. Kanske en åsikt inte alla delar - men att det är en av nollnolltalets största hits – den var etta i i stort sett varenda land i världen och "årets låt" i flera länder) – och en av pophistoriens mest imponerande comebacker kan nog inte ens den mest inbitne Kylie-hatare förneka.

Förutom Scissor Sisters-samarbetet i I Believe in You (och sorgligt undanskuffade The One) hade Kylie i mina öron svårt att följa upp de fantastiska låtar som hon radade upp på Light Years och Fever-skivorna, men hon fortsatte såklart ändå att vara en av mina absoluta favoritartister under 00-talet, ett decennium som såklart annars dominerades mest av hennes kamp mot bröstcancern.Nåväl, strax innan cancern upptäcktes (i en lada någonstans ute i ingenting i Danmark) fick jag dessutom under 00-talet uppleva mitt livs bästa konsert hittills – och den var (kanske inte helt oväntat) med Kylie. Jag har sett många bra konserter under 00-talet; Edwards grymma och legendariska schlagerkvällar på Pride, Bruce Springsteen och U2 på Ullevi och Way out West-konserterna i år...och ett gäng till som jag glömt...men ingenting slår den där hitparaden i den danska ladan. Längst fram vid scenen serverades vi hit efter hit, råsnygga dansare, en stor tårtliknande scenkonstruktion som höjde Kylie inuti en bur av laser under I Believe in You osv osv. Fullständigt amazing. Frågan är om jag någonsin kommer få se något som toppar det.När det kommer till okomplicerad kommersiell popmusik är Kylie gud. Och Can't Get You Out of My Head är 00-talets näst bästa låt.

Så. Då var det bara en enda låt kvar. 00-talets absolut bästa. Imorgon får ni svaret. Någon som orkat hänga med hela vägen och har en kvalificerad gissning på vad det är?


Här kan ni lyssna på (nästan) hela listan i Spotify!

Inga kommentarer: