31 december 2008

Oswald Awards 2008 - ÅRETS TVPRISER

Trots att den här bloggen är så mycket TV så känner jag att när jag sätter mig ned för att summera året så är TV-kategorin den jag är minst sugen på att ta tag i. Kanske för att jag skriver så mycket om det annars, eller också helt enkelt för att 2008 helt enkelt inte var något klang och jubelår för varken svensk eller internationell TV.

Amerikansk TV verkade inte riktigt klara av att komma tillbaka efter författarstrejken i början på året, och mer än en av mina favoritserier från förr (Heroes, Ugly Betty) föll handlöst utför. Visst, jag ska erkänna att det finns flera nya serier som jag inte hunnit med ännu (True Blood, Crash, Raising the Bar, Sons of Anarchy, Priveleged) - vilket inte minst märks i kategorin med nya serier som jag fått utöka till "serier som jag inte sett tidigare år" för att till exempel inkludera de fem säsonger av Entourage jag klämde i år – men i stort sett så kom det inget nytt absolut måste...i alla fall inte i USA.

I Storbritannien hittade jag dock flera av årets nya favoritserier, och gamla favoriter som Desperate Housewives och Gossip Girl lyckade lyfta sig själva till oanade höjder. Så well, så här blev det i alla fall tillslut.


[BÄSTA TV-PROGRAM – DRAMA/SÅPA]

1. Gossip Girl
Ett praktexempel på att en serie faktiskt kan bli bättre andra säsongen. Trots att huvudpersonerna i stort sett redan legat med varandra minst en gång redan i säsong ett – och trots att det centrala kärleksparet hunnit med att leva lyckliga i alla sina dagar och bryta upp under samma säsong – så lyckades man ändå lyfta hela serien ytterligare ett snäpp (och boosta tittarsiffrorna) efter sommaruppehållet. Gossip Girl är inte längre "en serie av O.C-skaparen Josh Schwartz" det är O.C som är "det första försöket från Josh Schwartz , skapare av Gossip Girl".

2. Beautiful People
Mera camp än Ab Fab och Graham Norton på samma gång – och minst lika rolig. jag vet inte om det finns något att säga om den här serien som jag inte redan bloggat under året, men jag hoppas verkligen någon köper den så den dyker upp på alla era listor under 2009 – och att BBC tar sig i kragen och spelar in en fortsättning så den även kan få ligga på min.

3. Project Runway/Project Catwalk/Project Runway Australia/Project Runway Canada
Underligt nog visade sig inte det amerikanska originalet av världens bästa reality-show vara årets bästa upplaga. Både Australiens och Kanadas varianter visade sig nämligen vara snäppet vassare både i castingen och i många av de kreationer som visades upp. Men allt är fortfarande bättre än ungefär allt i genren. Ungefär.

4. Mad Men
Hyllat precis överallt och värt varenda spaltmeter. Snyggt, smart och galet välspelat.

5. House, MD
Fortfarande långt, långt mycket bättre än vad de flesta som ser serien förstår. Bland det mest välskrivna som sänds på en amerikansk marksänd kanal.

6. Brothers & Sisters
7. 30 Rock
8. The Tudors
9. Survivours
10. Entourage

Nästan: Top Chef, Lost, CSI:NY, The Graham Norton Show, Desperate Housewives, The Office, How I Met Your Mother, Skins, Comedy Inc, Britannia High, Grey's Anatomy och The X-Factor

[BÄSTA SVENSKA TV-PROGRAM]

1. Melodifestivalen
Jag snor allt från förra årets motivering: Förutsägbart? Javisst. Men jag tror få kan argumentera emot att det här är svensk TVs absolut mest välproducerade och mest omskrivna TV-program som engagerar flest människor (både för och emot) varje år. Ett stycke TV-historia uppdelat på sex veckor varje vår, som numera är mer än bara ett TV-program för undertecknad...det är lite av en livsstil.

2. Stjärnorna på Slottet
Ett lyxigare Big Brother fast med folk som har någonting att berätta – dock givetvis aspackade.

3. Stjärnor på Is
Långdraget? Kanske. Underhållande? Absolut! Årets största överraskning.

4. Berg Flyttar In
5. Kungamordet

Nästan: Idol 2008, Färjan, Rent Hus, Körslaget

[BÄSTA NYA TV-PROGRAM (för mig)]

1. Beautiful People
2. Mad Men
3. Entourage
4. Survivours
5. Stjärnor på Is
6. Top Chef
7. Life on Mars
8. Fringe
9. Stylista
10. Wallander

[BÄSTA KRIMINALSERIE/DECKARE]

1.
CSI: NY
2. Wallander
3. Life on Mars US

Nästan: CSI, Dexter, Wire in the Blood , Morden i Midsomer

[BÄSTA DOCUSÅPA/REALITY]

1. Project Runway/Project Catwalk/Project Runway Australia/Project Runway Canada
2. Top Chef
3. Stjärnor på Is
4. Stylista
5. Americas Next Top Model

Nästan: Make Me a Supermodel, The X-Factor, So You Think You Can Dance Scandinavia och Crowned

[BÄSTA DRAMA]

1.
Mad Men
2. House, MD
3. The Tudors
4. Survivors
5. Lost

Nästan: Heroes, Private Practice, Elizabeth I, Skins

[BÄSTA SÅPA]

1.
Gossip Girl
2. Brothers & Sisters
3. Desperate Housewives
4. Private Practice
5. Britannia High

[BÄSTA KOMEDI/SITCOM/SKETCH]

1.
Beautiful People
2. Entourage
3. 30 Rocks
4. Comedy Inc
5. The Graham Norton Show

Nästan: South Park, The Office, Flight of the Conchords

[TV-BESVIKELSE]

1.
Heroes
2. Ugly Betty
3. 24 Redemtion
4. 90 210
5. Idol 2008

Inga kommentarer: