03 juli 2008

Singelrecensioner!

Sarek - I natt ska marken skälva

"I natt ska marken själva, och du ska bli min älva"...

Sarek är tillbaka (någon som saknat dem) med en singel som enligt ihärdiga rykten är ett ratat Melodifestivalbidrag...och okej...kudos till juryn i så fall! Det här är nämligen inte kul någonstans och inte ens Nordman skulle tagit i det med tång. Frågan är om det ens haft en chans under nittiotalet, då melodifestivalen och ESC gick ned i brygga över minsta lilla folkmusikspip.

Pressmaterialet säger i och för sig:
"The production team Jens Engelbrecht (swedish folkmusician and producer) and Leif Larsson (producer and songwriter who has also worked with Faith Hill, Louise Hoffsten, Ana and Björn Skifs among others) stands behind Sareks new sound"
men det där NYA soundet kan jag verkligen inte spåra någonstans i förstasingeln.

Det är nyckelharpor, käcka flöjter och fågelkvitter. Det sjungs om silvermånar över mark och fjord, stjärnebloss, vårbäckporlande sånger och bröllopsklockor som klingar...och så då den fantastiskt lökiga raden jag inledde med som är låtens första mening och som i refrängen sjungs av tjejerna som " I natt ska marken själva, och jag ska bli din älva".

Yeah, well. Ha det så mysigt.
Men jag hoppar gärna det här naturromantiska dravlet ett bra tag till.

Popp eller Poop?
Ett vårbäcksporlande stjärnebloss-Poop!


Marie Fredriksson - Där du andas

Jag älskade Lahles Snö som var ledmotivet till den första Arn-filmen, men när Marie Fredriksson nu tar sig an uppföljarens klassiska filmballad så är jag inte riktigt lika övertygad, och mitt stora problem ligger faktiskt just hos den gamla Roxette-bruttan.

Okej, jag medger att låtens produktion är en skamlös rip-off på Titanics My Heart Will Go On och att den - och framförallt dess text, som klarar sig från en total sågning här eftersom Sareks mossiga (hö hö) dito fortfarande studsar mellan öronen – inte är tillräckligt stark för att bära upp en sådan stor kostym...men jag älskar ju Titanic så det fungerar trots allt faktiskt i all sin skamlösa smörighet hos mig, även om jag tycker de kunde tagit i ytterligare och blingat upp den med pukor och grejer i slutet. Extra allt, tack!

Marie Fredriksons röst däremot...den är varken jag eller låten speciellt överrens med. Dels låter den inte alls som jag minns Marie i till exempel Sparvöga...hon mest talväser här...och dels så kräver en sådan här flådig jätteballad en starkare, flådigare balladröst a la Sarah Dawn Finer eller varför inte Sibel (som skulle kunna gjort under på svenska).

Resultatet blir därför med tvekan godkänt och inget annat än en parentes till eftertexterna för mig.

Popp eller Poop?
En svag riddar-poop, just hemkommen från det heliga landet.



Lisa Miskovsky – Another Shape of My Heart

Det är inte svårt att förstå hur Lisa Miskovsky och skivbolaget tänkt: Efter två Jocke Berg-plattor krävs något nytt för att blåsa liv i Lisas karriär och en liten hållplats på vägen dit är såklart en samlingsplatta. Men en samlingsplatta kräver minst en ny låt som kan sälja den – och hur bra är det inte då att den låt som Lisa kanske mest är känd för är en hon aldrig spelat in tidigare?

Resultat? In i studion med sig, och kom inte ut förrän du har gjort en egen version av Backstreet Boys Shape of My Heart som du var med och skrev!

Jag kan erkänna direkt att jag gillar Lisa och att jag framför allt älskar Shape of My Heart, som jag håller som en av de bästa pojkbandslåtarna någonsin (det ä den ultimata Max Martin-balladen helt enkelt!) och att jag gick igång i hundra när jag hörde låten för första gången på P3.

När jag nu äntligen får låten skickad till mig av skivbolaget (jag FÖRSTÅR för övrigt inte den här grejen med att låta en låt spelas så mycket på radio, men inte låta den vara tillgänglig på iTunes parallellt – snacka om att skrika "varsågod, rippa den och lägg upp den på Pirate Bay" till alla som sitter med P3 i lurarna) så är besvikelsen därför till en början ganska stor...

Låten Another Shape of My Heart som ligger som tvåa på Lisas samlingsskiva är nämligen inte alls den som spelas på P3. Det här är en långt mycket tråkigare och mycket längre (över fem minuter) version av låten som plötsligt känns som en väldigt, väldigt förväntad coverversion och på sin höjd som en vacker axelryckning.

Men så klickar jag fram till det avslutande bonusspåret på skivan och där, där ligger The Bassflow Remake av låten som visar sig vara den dryga tre minuter långa piano-, gitarr- och trumbaserade versionen som spelas på P3. Här får låten blomma ut i full arenakostym, och tillåts i sina bästa stunder snudda vid Kent eller låtar som One eller With or Without You. Mums! Det här gillar jag!

En fråga kvarstår dock; vad gör Miskovsky nu med sin karriär när både samlingsskivekortet och Shape of My Heart-kortet är spelat? Mitt tips? Typ:
"Melodi nummer åtta. Text & Musik Bobby Ljunggren och Lisa Miskovsky. Artist Lisa Miskovsky"

Popp eller Poop?
Another Shape of My Heart – sömnpoop!
Another Shape of My Heart (The Bassflow Remake) – arenapopp!

1 kommentar:

Anonym sa...

Sibel. Hon sjunger ju så otroligt bra. Skriv gärna vad du tycker om hennes nya singel i min blogg :D Ha det fint.