23 juli 2007

Läget Just Nu - Vecka 30

Bra Saker Just Nu:

Semester – Vecka1/Karlskrona Ny
Trots en del mulna dagar (och några mindre mulna men med vindar av stormstyrka) så hann jag med att käka grillat (hamburgare, kyckling, lax, grillspett och korv) de flesta kvällar, bada, bränna mig i solen, dricka rosévin, ligga i hängmattan, somna vid havet, läsa sjukt mycket böcker, bli solbränd, äta en glass på Glassiären och ungefär allt det där som man ska hinna "den där sommarveckan i Karlskrona" som jag gör varje år….och ah, just det – umgås med mina föräldrar och min syster också. Jag vs eventuell semestersabotör 1-0
"Harry Potter and the Deathly Hollows" – Bok av J.K. Rowling Ny
Jag måste bara smälta boken lite först – och ta in att en historia jag lev med i tio år nu fått sitt (kanske lite väl konservativa) slut – men sedan lovar jag en längre recension här i bloggen. Kan väl i alla fall berätta att jag tyckte den var klart bättre än åtminstone sina tre närmaste föregångare, att jag vid ett tillfälle (nästan) stod upp och applåderade en av fru Rowlings mästerliga överraskning, att jag beundrar med vilken konsekvens alla böckerna är genomförda från start till mål, att jag och Harry kommit en bra bit i våra liv de här åren, att jag läste EN kort rad - "the abandoned boys" - och såg ett större tematiskt samband jag förstått innan, att de sista kapitlen luktar både Sjätte Sinnet, Bibeln, Matrix och Sagan om Ringen – och att jag vet att jag inte får sätta mig ned och tänka på någon form av genus/klass/hbt-perspektiv på historien för då försvinner alla mina hyllningsfraser snabbare än the golden snitch.
Buzz! – Quizspel för Playstation 2v
Vad är ännu roligare än Buzz! Music Quiz? *buzz!* Jo, deras spelvariant med frågor inom alla kategorier kallad BigQuiz, såklart! Roligare tävlanden (i spelet – bakom knapparna är vi såklart samma starka gäng), roligare kategorier – och klart skojigare och mer varierande frågor, som inte har så mycket med allmänbildning att göra som med att vara snabb i blick, tanke och – framförallt – trycktummen. Jag skulle kunna spela hela dagarna…men jag antar att jag skulle vara tvungen att köpa mig ett eget Playstation om det skulle vara möjligt…and I think I'm more of a Nintendo Wii-guy.
"Pol Pots Leende" – Bok av Peter Fröberg Idling Ny
Jag har fascinerats av Kambodja/Kampuchea/Pol Pot sedan jag såg The Killing Fields någon gång för hur-många-år-sedan-som-helst, och här kommer plötsligt en svensk bok som kastar omkring och reder ut allting jag trodde jag visste eller inte riktigt hade koll på. I 259 kapitel (som ibland bara kan vara en mening) blandar PFI fiktion med reportage, fakta med skönlitterära grepp, dröm med verklighet, sin egen resa och sina försök att reda ut varför de fyra personer (med Jan Myrdal i spetsen) från den svenska delegation som fick besöka Pol Pots Demokratiska Kampuchea 1978 kom tillbaka med en så annorlunda bild av landet än den vi har idag blandas med historien om ett land som lidit mera de senaste hundra åren än vad de flesta länder gjort sedan de uppstod och historien om en man som hette Saloth Sar men kallade sig Pol Pot. En av de bästa och mest intressanta böcker jag läst på hur länge som helst – och den är svensk och finns i en pocket ungefär överallt nära dig. Köp, läs, lär dig något och njut samtidigt av de roliga berättargreppen!
Morgonpromenader Ny
Borde ha legat på listan hela våren och försommaren (som ifjol) men har varit sorligt frånvarande den mesta av tiden (på grund av allmän slöhet kombinerat med extrem morgontrötthet). I Karlskrona (med en syster som inte tvekar att ställa klockan på väckning 8.00 även om det är semester) så blev det dock andra bullar och vi traskade pliktskyldigt vår 40minuters runda förbi bageri, McDonalds, stall och långhåriga kossor (vad f-n heter den sorten…inte bufflar…såklart…men inte kor heller…nå't annat) varje morgon.
"Dexter" – TV-favorit Säsong 2 Ny
Två avsnitt från kommande säsongen av denna fantastiska TV-serie har läckt ut på nätet – förmodligen i rent PR-syfte – trots att säsong två inte drar igång förrän om nästan två månader. Självklart kunde jag inte hålla tassarna borta – och det känns skönt att konstatera att trots att den nya säsongen inte har någon originalbok i botten, så tuffar de två första avsnitten på i samma sköna stil, med Michael C hall i toppform spelandes en Dexter som inte riktigt är i form efter mötet med The Ice Truck Killer. Fortfarande TV när det är som absolut bäst.
"Chart Throb" – Bok av Ben Elton Ny
Trots att jag är ett av Ben Eltons största fans och har alla hans böcker så har jag varit lite besviken på sistone. The First Casualty har jag faktiskt inte orkat läsa ännu (böjade men gav upp) och High Society var verkligen "sådär". Det verkade helt enkelt som han efter succén med fantastiska Dead Famous (där han kombinerade sin träffsäkra humor med en genial deckargåta – där man varken visste offer eller mördare – och en parodi på Big Brother) fortsatte skriva deckare istället för att fortsätta göra det han gör bäst – humorfyllt belysa olika samtidsfenomen. Nu är han dock tillbaka igen – och ironiskt nog krävdes det ännu en drift med en realityTV-succé (dock utan mordgåta denna gången) för att det skulle gå. Nog för att man redan förstått att de mesta som händer i TV4s Idol är uppgjort och "framklippt" – men efter dryga fyrahundra sidor i sällskap med "Simon Cowell/Simon Fuller i-samma-person" Calvin Simms och "både herr och fru Osbourne i samma transperson" Beryl Blenheim så lovar jag att du aldrig, aldrig mer kommer att kunna se Idol utan att se hela konceptet med nya, mera klarsynta och underhållande ögon.
"Sexy! No No No" – Ny singel m Girls Aloud Ny
Vad kan jag säga – jag är hopplöst förtjust i den här realityshowtjejgruppen sedan ett bra tag tillbaka och deras nya singel är inget undantag. Kanske inte deras bästa låt – men samtidigt så sjukt mycket Girls Aloud att den kunde ligga som förklaring åt gruppen i en ordbok.
"Maria och Artur" – Bok av Jan Arnald Ny
Efter att ha läst alla böcker av Arne Dahl (och till skillnad från den där sure kriminalaren i Expressen som vrålsågade Ont Blod (utan att ens kommentera/förstå att han läste en snart tio år gammal bok visandes ett helt annat Sverige än det 2007) häromdagen, ivrigt längtandes efter kommande Himmelsöga) så har jag nu läst min första ok av hans alter ego Jan Arnald (det är förövrigt också den första bok jag läst som är tillägnad någon jag känner) – och det var en riktig trevlig upplevelse. Någonstans hade jag kanske trott att Jan skrev lite "svårare" böcker än Arne, att jag kanske inte riktigt skulle hänga med i svängarna – inte minst för att jag är sjukt dålig på svensk litteraturhistoria och inte visste något annat om Artur Lindqvist än att han satt i svenska akademin tidigare – eller helt enkelt att det inte skulle vara tillräckligt underhållande/intressant för en brittlit-älskare som jag och därmed i förlängningen bli lite pinsamt nästa gång jag träffade Jan IRL. Lyckligtvis hade jag helt fel. Det är helt klart samma tredje person ("författaren") som ibland griper in och visar sig i båda fallen och det är med samma bildspråk denne författare berättar sina historier med en sådan grym känsla att berättelsen om Maria och Artur blir minst lika fängslande som en historia där man skruvar åt människors stämband eller spränger folk i tunnelbanan.
"Hell's Kitchen" - Kockreality Ny
Okej…med Kitchen Nightmares ute ur bilden så har min Gordon Ramsay-besatthet helt gått över till helvetesköket och jag är galet nyfiken på vem som vinner säsong tre (fem kvar – tre av dem är mina favoriter). Att det sedan råder delade meningar om hur mycket som är reality i den här realitytävlingen är en helt annan sak…beroendeframkallande TV är det i vilket fall.


Tveksamma Saker Just Nu:

"The Complete Polysyllabic Spree" – Bok av Nick Hornby Glass
Inte för att det är en dålig bok – jag tror snarare att den kommer att dyka upp på den gröna delen av listan nästa vecka, eftersom hela min syn på att läsa böcker fått en suverän bekräftelse av Mr Hornby bara på de första sidorna av den här krönikesamlingen – men den har fått glida tillbaka in i bokhyllan för att det kom en trollkarl i vägen och jag har alltså helt enkelt inte läst ut den ännu. Fortsättning följer!
Emmynomineringarna 2007
Visst älskar man att Ugly Betty och Heroes blir nominerade första året och att Grey’s Anatomy totaldominerar med sina suveräna kvinnliga biroller…men samtidigt är Emmyjuryn en tokkonservativ institution som slentriannominerar folk och serier baserat på gamla meriter snarare än kreativa. Precis som ungefär alla andra galor och deras nomineringar…men ändå. Jag älskar dem i alla fall! Det lär bli till att vaka in vinnarna i nya Stockholmslyan i september.

Dåliga Saker Just Nu

"Lilla Hjärtat (Jag Vill Så Gärna Ha 6 Med Dig)" – Singel m Sommarpojkarna
Vi behövde ingen cover av Kärlekens Vampyrer till att börja med…och vi behövde verkligen inte en sådan här idiotisk dussinljudfylld skitversion av någon låt.
SJs Kust till Kust-tåg
Det tål att sägas om och om igen – ska man åka tåg i Sverige ska man tydligen endast åka X2000 mellan Göteborg och Stockholm… Att sätta sig på en spårvagn/tunnelbaneliknande eluttagslös konstruktion med totalt kaos (”Platsnumren? Nä, de stämmer aldrig!”), en liten ambulerande kioskvagn som tar slut efter första stationen och toaletter med världens mest mystiska dörrkonstruktion är inte njutbart.
Insekter
Sommarens motsvarighet till saltstänk upp till knäna.
"Hannibal Rising" – Film av Peter Webber
Gaspard Ulliel är bedrövlig (varför tvinga en fransk kille att snacka engelska med rysk brytning?), varför Peter Webber får förtroendet att göra den här filmen efter bara en massa TV är obegripligt och stackars Gong Li måste skaffa en bättre agent…men största problemet ligger ändå hos Thomas Harris som verkligen, verkligen borde slutat ha med Hannibal att göra efter När Lammen Tystnar. Manuset är förbi bedrövligt, förbi skämskudde, förbi Göta Kanal 2. Håll er borta!
Stormvindar
Småmysigt på hösten – meningslöst bakom desperat uppsatta solstolar på stranden i juli.
Solbränna
Inte som i ”jag är faktiskt ganska snygg nu i min lagom mörka bränna” utan som i ”jag sov ingenting förra veckan för att min bröstkorg kändes som ett lila knäckebröd”.

Ungefär så just nu.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag trodde att Girls Aloud lagt ner.
Eller så var jag bara fördomsfull.

Hoppas du är torr om fötterna.

Aronson sa...

Av en olyckshändelse har jag nu också råkat läsa Schulmans outande av vilka som dör i sista Potter-boken (han var citerad på en annan sida). Jävla idiot. Han borde hängas i sina kulor! Hur kan en människa bli så elak...?!

Anonym sa...

Highland Cattle heter dom små (nåja..stora!) långhåriga liven... :)

Oswald sa...

Kim: Torr om fötterna? Jorå. :) Vad gäller Girlsen så har de absolut inte lagt ned - they're huge in UK - men hit når ju aldrig något.

Aronson: Han är nog inte så elak (fast i det här fallet var det ju i så fall bloggaren du läste som var elka) som han är i ett desperat behov av att provocera så fort han får en chans.
Nåväl. Jag kan lova att de största överraskningarna ryms inte i Schulmans lilla inlägg...och det är flera dödsfall än de som nämns där... Så du kan lugnt ge dig på The Deathly Hollows och ändå ha spännande läsning framför dig!

Crippe: Sicken hjälte! Tack! :)