15 juni 2006

Lunchhomofobi

Satt med min kollega (vi är ungefär de enda konsulterna här bland typ hundratals fastanställda) och åt lunch i lunchrummet. Vi var helt inne i varsin tidning (vi sitter ju och småsnackar hela dagarna annars) så det var ganska tyst, och jag kunde inte hjälpa att jag därför hörde diskussionen mellan fyra för mig helt okända människor (tre män och en kvinna i en sådandär obestämd ålder som bara folk som läst väldigt länge på tekniska högskolor kan ha...typ allt mellan 25 och 55) på bordet bredvid.

De snackade film, och det tycker jag alltid är lite skoj eftersom jag är så intresserad själv, och de halkade in på Brokeback Mountain...och det var här det liksom gick lite över styr. Tjejen verkade gilla filmen, men killen som sett den tyckte den var sådär och de andra två kunde verkligen inte tänka sig att se en bögfilm. Nåväl. Skitsamma. Folk gör väl som de vill.
Men sedan började en av dem småfnissa fram (och vi pratar en vuxen människa här) hur sjukt det var att "snubbarna i filmen" vunnit "Bästa Kyss" på MTV galan för ett tag sedan...
...och då fyllde en annan av dem i att "Ja, men du såg väl att det ju bara var han den där mörka som var där. Han den ljusa snubben ville ju inte ha med det att göra. Ni vet han i den där riddarfilmen. Han ville inte få massa bögrykten."


Resten av lunchen (tills jag gick) gick åt för att de skulle komma på vad filmen (eller Heath Ledger) hette.

Okej.
Dels ville jag bara typ ropa filmens namn när de satt där och krystade och inte kom på det ("A Knight’s Tale", fuckers!) – och dels ville jag typ bara gå fram och ställa dem mot väggen och fråga vart de fått den där informationen omHeath Ledgers uteblivande ifrån och om den inte bara uppstått för tre sekunder sedan i snubbens egna homofoba hjärna...

Jag är verkligen ingen barrikadbög, men ibland skulle jag bara vilja ha någon form av patentlösning för sådana här situationer när man hör något idiotiskt och homofobt i diskussioner man egentligen inte ska höra...

8 kommentarer:

Anonym sa...

När jag jobbade på Ericsson i Västberga hörde jag ett samtal om Peter Jöback mellan två killar. Jag tror någon av dem hade hört nån ny låt eller sett någon musikal. Hur som helst:

- Ja, han är rätt bra den där Jöback
- Jo. Synd att han ska vara bög bara.

Jag var 20 och osäker. Jag höll käft. Idag hade jag bara vänligt frågat "Hur tänker du nu?" och njutit av att se honom skruva på sig.

Oswald sa...

Det sjuka är att det som stoppade mig från att säga något nu var först och främst att jag inte ville avslöja att jag tjuvlyssnade på deras samtal...
....vilket så här bara några timmar senare känns helt absurt eftersom det knappast var jag som skulle skämmas.

Aronson sa...

Det där är en jättejobbig situation, och inte alls enkel att lösa.

Här på jobbet skulle antagligen ingen våga andas något homofobt när jag är i närheten, eftersom alla vet att jag är bög - och att jag inte är den som håller tyst. Men sitter man bland en massa människor som inte vet det, vet jag faktiskt inte heller om jag skulle säga till. Jag hoppas verkligen att jag skulle det.

Jag har faktiskt sagt till någon gång när någon skämtar om svarta. Eller sagt ordet "neger", eftersom jag vet att det är många svarta som inte gillar det ordet.

Dock säger jag negerbullar... ;-)

Oswald sa...

När jag satt på "mitt eget" företags kontor så var jag sällan tyst när jag hörde någon säga något - hur mycket det var meningen jag skulle höra det eller inte.

Här där man sitter som konsult (bara det är ju en lite utsatt "vi betalar för att du ska få vara här"-grej) och dessutom aldrig har sett människorna innan så är situationen värre.

Kim da Costa sa...

Sådana är de.

Anonym sa...

Konsulterna?
; )

Anonym sa...

Fråga på tal om homofobi och klumpiga uttalande:Fikade med en kompis då ett kärvänligt bögpar passerar förbi, ömt omslingrande och såg väldigt kära ut. Jag säger "Åhh...titta vilket gulligt bögpar! De är så söta att jag vill ta dem med mig hem!" Varvid kompisen jag fikade med tittade strängt på mig och sa att det var förnedrande att säga så. Är det det? Jag menade ju inget illa alls....

Oswald sa...

Alltså i så fall förnedrande för vilket par som helst (vilket jag inte heller tycker det är) och inte specifikt bögpar.
tycker jag.
men nu kände jag att detta blev lite "fråga bögen".
*hahaha*
Kanske en idé till en gemensam blogg för alla bögar här.
;-)