14 april 2008

Läget Just Nu - Vecka 0816




"Love" - Kortfilm av David Färdmar Ny
David är en kompis till en kompis som gjort en kortfilm som prisbelönats på lite olika kortfilmsfestivaler. Han frågade försynt för ett tag sedan om jag kunde kolla om QX var intresserade att skriva något om filmen - eftersom den handlar om ett övergrepp två killar emellan - och självklart gjorde jag det även om jag inte hade sett en sekund av filmen. Resultatet av den artikeln kan ni läsa HÄR, men nu har jag dessutom fått tillfälle att se filmen själv och jag blev väldigt imponerad. Inte bara över att filmen är extremt stark (och stundtals så obehaglig att man skruvar rejält på sig i soffan) och tar upp ett ganska ovanligt ämne, utan också för att någonting som så lätt skulle kunna kännas som en brevfilm i Bullen istället träffar både rakt i magen och precis rätt vad gäller tonen. Kan inte säga riktigt vad det är, men små detaljer som att Love tvekar precis den där extra gången som gör att det känns naturligt innan han fäljer med sin förövare hem. Eller att dialogen inte känns lagd i munnen på skådespelarna...eller att förövaren ges någon form av mänsklighet också trots att det hela bygger på en verklig händelse och måste ha varit halvjobbigt för den av Davids kamrater som är verklighetens Love att se.
Jag vet inte om ni någonsin kommer ges möjlighet att se den här filmen (RFSL ryktas ha köpt in den och kommer använda den på sina föreläsningar om övergrepp...men om ni inte tänker gå på en sådan får ni hoppas SVT köper in den och kör den under Pride eller liknande) men i vilket fall ska ni ha koll på namnet David Färdmar för jag misstänker det finns riktigt stora biosuccéer gömda nånstans i den killens skalle.
Champagneproving & Födelsedagsfest hos Tobbe Ny
Ett tips från mig till alla er skulle kunna vara att inte kombinera lite mat med två alvedon och massa champagne...alkoholmängden (och fyllan) verkar öka exponentiellt med den grunden...men bortsett från den lärdomen så var det en riktigt trevlig lördagskväll.
Myskväll i Solna Ny
Fast jag åker förbi där varje dag så är jag alldeles för dålig på att hälsa på min kompis M och hennes familj i Solna. Nu blev det i alla fall av tillslut, och riktigt trevligt blev det. Mat, glass och massa vin...och lill-Gurra visade sig numera kunna gå och utföra alla möjliga tricks...och vara kanske till och med lite för smart för sitt eget bästa (Aha, så här fungerar en tändsticka!) trots att han bara är lite över året. Kalaskul!
Ben & Jerrys Ny
Det enda lilla, lilla positiva med att ha ont i halsen är att man kan skylla sin besatthet av Bohemian Raspberry, ONE Cheescake Brownie och New York Super Fudge Chunk på det istället för på att man är ett glassbesatt matvrak med böjelse för svindyr glass.
"Dexter" Säsong 2 Ny
Säsong två av Dexter har legat och pyrt lite hemma i väntan på att jag skulle få tid att ta mig an den. Mina bästa vänner har såklart redan sett den, men på något sätt så blev det bara inte av för mig och jag har inte riktigt känt att jag mindes vad det var som var så bra med Dexter. Tills nu. Nu är jag ännu en gång uppslukad av Michael C. Hall och hans charmiga, inbundna psykopat.
Efterstrejken-comeback för TV-shower 2v
Varken The Office eller 30 Rock gjorde mig besviken (men fick mig kanske inte direkt att hjula av lycka heller). CSI/CSI:NY fortsätter dock vara mitt favoritåterseende så här långt...men då ligger det trots allt ett sprillans nytt avsnitt av Desperate Housewives där ute och väntar på mig.
Käka på Vapiano 3v
Varför gå och fika när man kan käka en pasta och ett glas vin till ungefär samma pris på det här snabbmat-goes-pastarestaurang-haket vid Stureplan?
"Förändring" - B-sida med Kent Ny
Långt ifrån Kents bästa låt - eller ens deras bästa B-sida - men den prickade precis in min sinnesstämning i ett kallt april-Stockholm och vevades om och om i min iPod långt mycket mera än nya singeln Generation Ex förra veckan.
"Longing for Lullabies" - Singel m Kleerup & Titiyo Ny
Fortfarande en av årets absolut bästa låtar hittills. Nu vill jag höra albumet!
"So You Think You Can Dance Scandinavia" - Danssåpa på Kanal5" 3v
Hm. Var det verkligen meningen att två av svenskarna - däribland hiphop-tomten Mario - skulle behöva åka ut redan första veckan? Trist! Men jag ger inte upp redan, utan hänger kvar nån vecka till i den här danssåpan iallafall.




"Stronger" - Ny CD med Sanna Nielsen
Omslaget på skivan som ska följa upp megasuccén i Melodifestivalen får mig hela tiden att tänka på Sanne Salomonsen - det är som om det är något med typsnittet och färgerna som liksom ropar åttiotalstantrock till mig. Hm. Ännu värre (?) kanske det är att det dessutom är precis vad vi serveras. Inte för att jag hade förväntat mig endast tårdrypare som Empty Room, men jag trodde (hoppades?) kanske Bobbelibubba Ljunggren med flera skulle ge Sanna lite mera åt Surrender/Loneliness-hållet (från förra plattan) och inte snöa in så stenhårt på den typ av radiorock som Celine Dion gör numera (tänk Jill Johnson eller Dixie Chicks utan countryproduktion). Nåväl. Så har det i alla fall blivit, och när man väl sitter här med skivan i handen så känns det faktiskt helt naturligt. Sannas publik har väl alltid varit P4-lyssnarna, och det här är helt klart godkänd sådan där sportradiomusik som jag hör konstant när radion står på hemma hos mina föräldrar, men som samtidigt kanske inte direkt brukar trängas om utrymmet i min iPod. Så. Med det sagt så tror jag ändå säkert att låtar som Strong (min absoluta favorit på skivan) och Nobody without You är kommer spelas en del här framöver, och let's face it: det är ju inte främst den här schlagerdonnans skiva som det suktas efter i det Oswaldska hemmet. Nope. Det är ju först om en dryg vecka det ska bli riktigt spännande att höra vad La Kempe hittat på till fru Perrelli...och som vi vet om det blir Madonna eller Charlottes skiva som blir nästa veckas bästa släpp.




Jobbstrul
Att få veta att man måste byta uppdrag inom en månad är väl egentligen något som ska vara vardagsmat för en konsult, men faktum är att jag suttit fastcementerad så länge på oändliga uppdrag att det nästan kändes lite som en chock. Nåväl, det är alltid kul att få testa på något nytt - även om det betyder att jag kanske måste lägga ned bloggandet och inte kan resa så mycket till Göteborg...eller resa hem för gott.
Engla-hysterin
Självklart är hela historien alldeles för fruktansvärd och tragisk för att ignorera eller ta lätt på, men är det bara jag som tycker att det fullkomligt hysteriska grottandet i den här historien börjar bli minst lika vansinnigt? Hillevi Wahls krönika i dagens Metro om att "vi" i åtta dagar bett böner och tänt ljus för "lilla, lilla Engla" och hennes dravel om att hon önskar hon fick krama Englas mamma "när hon går sönder i bitar" får mig bara att vilja skrika: Lämna den stackars kvinnan och hennes familj i fred och låt dem sörja med sin familj och vänner! Herregud, sluta tända ljus i Expressen, skriva långa snyftiga insändare eller skriva "R.I.P Engla" på era Qruiser och Facebook-sidor och gå ut krama era egna ungar (eller sådana i er närhet ni tycker om) en extra gång istället. Kollektiv samvetessorg för någon vi inte kände till för en månad sedan är verkligen inte bara vackert.
Karatefylla
Children, don't combine piller med sprit, champagne och ingen mat. Du får minnesluckor större än Alaska och vinfläckar på din Ben Sherman-sjorta.
"Hells Kitchen" - TV-serie på Fox
Precis som vitsipporna så dyker Gordon Ramseys fejkreality med ett herr och ett damlag som ska slåss om en chefkocktjänst tillbaka så här års i samband med Fox juggernaut American Idol. Och visst. Jag kollar som vanligt. Det fungerar ju om inte annat utmärkt som förströelse till maten efter träningen... Men så här på fjärde varvet så börjar det bli mer än lovligt trött. Jag hoppades lite efter förstaa avsnittet, men redan efter ytterligare ett är vi tillbaka i gamla hjulspår. Det ska sväras i mängder, de fejkade matgästerna ska gå hem när varmrätterna inte dykt upp på en timme. Det ska grävas i sopor (och gärna kräkas lite), det ska gråtas, sväras ännu mer, cementeras könsroller ("jag kommer aldrig förlora till några tjejer igen!") och framförallt ska det vevas oändligt många "later in Hells Kitchen" eller "previously in Hells Kitchen" eller "du såg det precis men nu kör vi det åtta gånger till" så man får ungefär 20 minuter unikt program på en timme. Nä, det är dags för Gordon att rycka upp sig, och med tanke på hans parallella US/UK-säsonger på Kitchen Nightmares i höstas så är det inte så konstigt att matkritiker all over the world börjat muttra om att klassen på hans restauranger börjat dala märkbart. Frågan är om det då blir bättre med en kökschef från Hells Kitchen?
Listtorka
Undrar ni varför den här listan dröjde? Jo, för att jag har så sjukt trist största delen av min tid numera att jag inte kunde komma på något kul att skriva i den. Det behövs något kul nu. En jäkla massa kul. Och en jäkla massa fint väder. Tack!

Ungefär så just nu.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Läste om dina vinfläckar på skjortan, du fixade ett par på min o min polares skjortor oxå i lördags - stående ovationer för flaxande händer o fötter.

Oswald sa...

Ups.
Å det säger du nu...
Jag hoppas du slog mig!

...och att dina fläckar gick bort lika smärtfritt som mina.
Rosévin är inte bara gott utan även lätt att ta bort. Lyckligtvis.

Som sagt. Don't mix drugs and alkohol children! Minnesluckorna inbegriper inte bara pinsamheter utan även saker man alltså får be om ursäkt för i efterskott.

Förlåt!! Hoppas du hade kul ändå.

Anonym sa...

Jag slåss inte, det är bara töntigt att slåss.

Det är dessutom mänskligt att vara tvärpackad, och vinet gick absolut bort, det var inga problem what so ever.

Ha en fortsatt bra dag.

Oswald sa...

Sant...men du kunde knuffat till mig eller åtminstone sagt till mig vilken slarvig tönt jag var...
...vilket du kanske gjorde i och för sig.

Guldfiskminne!

Och visst är det mänskligt. I alla fall om man är hyfsat normalpackad. Men det där var bara barnsligt fullt och inget jag rekommenderar.

Det samma till dig. Och förlåt igen! Tur att det gick bort.

Fred Anderson sa...

Skrev något liknande om Engla-hysterin på min blogg för några dagar sedan:

http://fredzilla.blogspot.com/2008/04/han-erknde-till-slut.html

Visst är det sjukt tragiskt, men som den cyniker jag är så tycker jag det luktar väldigt falskt när människor börjar välla ut sin sorg på nätet.