18 augusti 2006

TV-Pilotrecension: Vanished

Vanished
Drama, Måndagar 21.00 Fox (start 21 augusti)

En senatorsfru försvinner spårlöst under en välgörenhetsmiddag och agent Graham Kelton - expert på kidnappningar - sätts på fallet efter att ha varit tjänstledig ett halvår (på grund av ett barn han skulle rädda sprängts av sin kidnappare). Detta är upptakten i Fox kidnappardrama "Vanished" som ska hålla kvar tittarna på kanalen efter "Prison Break" (som går precis före), och jämförelsen med NBCs nästan identiska upplägg i "Kidnapped" är oundviklig. Spontant skulle jag nog säga att det är fördel "Vanished", men jag ser klara paralleller till förra året då det fanns två liknande serier om utomjordingar ("Invasion" och "Surface") och ingen överlevde mer än ett år…risken finns att det blir samma här.
"Vanished" är dock som jag nämnde innan den mer överlägsna av de två. Tempot är rejält snabbare. Bildspråket är roligare. De lösa trådarna är många och de flesta karaktärer verkar ha något skumt i görningen. Kanske är karaktärerna lite väl klyschiga, men jag kan köpa det i en pilot, och skådespelarna känns också roligare än i "Kidnapped":
Queer as Folks Gale Harold har onekligen något som gör att jag tror han kan bli riktigt bra i huvudrollen (även om jag sett så mycket QaF att han kanske inte känns helt trovärdig som FBI-agent stundtals). Den kvinnliga uppbackningen av Rebecca Gayheart’s envisa reporter och Ming-Na (Cityakuten) som FBI-kollega matchar honom bra. John Allen Nelson (som är senatorn vars fru försvinner) kommer kanske alltid vara "Paul the Wine Guy" i "Vänner" för mig, men han funkar kalas här. Dessutom ryktas det ju att Eddie Cibrian från "Invasion" också ska bli en regular när serien väl drar igång.
Seriens titel indikerar också – till skillnad från "Kidnapped" – att vi inte riktigt vet varför seriens "offer" försvann, vilket jag personligen tycker adderar ännu en dimension.
1-0 till Fox mot NBC skulle jag chansa på – speciellt eftersom "Vanished" drar igång redan på måndag, ungefär en månad innan "Kidnapped"…smart drag då det dessutom är en tid i hösttablån med extrem konkurrens mellan nya serier (både "Heroes" och "Runaway" går den här tiden) - även om min plan nog är att vänta med att börja titta på någon av dem tills man ser om de verkar klara sig… Det skulle vara oändligt frustrerande att inte få upplösningen på en sådan här serie om man väl börjar följa den.
Intressenivå hos mig efter ett avsnitt: Medel till Hög

Inga kommentarer: